Η έκρηξη ενός σούπερ ηφαιστείου που μπορεί να εξαφανίσει τον πολιτισμό όπως τον ξέρουμε είναι πολύ πιο εύκολο να συμβεί απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.
Ανάλυση δεδομένων από το ανενεργό υπόγειο σούπερ ηφαίστειο του Εθνικού Πάρκου Yellowstone στις ΗΠΑ έδειξε ότι η έκρηξή του μπορεί να προκληθεί χωρίς να υπάρχει καν εξωτερικό ερέθισμα!
Οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα ότι για να εκραγούν τα σούπερ ηφαίστεια πρέπει να έχει προηγηθεί σεισμός που θα ανοίξει τον φλοιό της Γης, ώστε να βρει διέξοδο το μάγμα τους. Όπως διαπιστώθηκε όμως από τη νέα έρευνα, το ίδιο μπορεί να γίνει απλώς λόγω της συσσώρευσης της πίεσης.
diaforetiko.gr : yellowstone geysers nps lg ΗΠΑ: Το ηφαίστειο που απειλεί τα πάντα στον πλανήτη
Οι εκρήξεις σούπερ ηφαιστείων στο παρελθόν έχουν προκαλέσει μαζικές εξαφανίσεις ειδών, μακροπρόθεσμες κλιματολογικές αλλαγές και μικρότερης διάρκειας «ηφαιστειακούς χειμώνες», όπως ονομάζεται η μείωση της θερμοκρασίας, εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας. Η τελευταία γνωστή έκρηξη σούπερ ηφαιστείου τοποθετείται χρονικά περίπου 70.000 χρόνια πριν, στη σημερινή περιοχή της λίμνης Τόμπα, στη Σουμάτρα της Ινδονησίας. Ο ηφαιστειακός χειμώνας που προκάλεσε διήρκεσε έξι με οκτώ χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της θερμοκρασίας του πλανήτη, που κράτησε χίλια χρόνια!
Οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Ερευνας στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας ανέλυσαν μάγμα από την καλντέρα του Yellowstone και διαπίστωσαν ότι η πυκνότητά του μειωνόταν σημαντικά σε υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις που επικρατούν υπογείως. Οι διαφοροποιήσεις στην πυκνότητα ανάμεσα στο μάγμα και στα πετρώματα που το περιβάλλουν σημαίνει ότι η λάβα που βρίσκεται στην καλντέρα, πλάτους 88,5 χλμ., μπορεί να παράγει αρκετά μεγάλες δυνάμεις, ικανές να διαρρήξουν τον φλοιό της Γης και να δημιουργήσουν ελεύθερο πέρασμα για τη λάβα και τη στάχτη.
«Το αποτέλεσμα είναι ίδιο με αυτό της επιπλέον άνωσης μιας μπάλας ποδοσφαίρου όταν γεμίζεται με αέρα υποβρυχίως. Η μπάλα εκτοξεύεται στην επιφάνεια, επειδή το νερό γύρω της είναι μεγαλύτερης πυκνότητας» εξηγεί ο δρ Ζαν Φιλίπ Περιλά.
Το πότε θα γίνει η έκρηξη ενός σούπερ ηφαιστείου δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί, ωστόσο οι ειδικοί προσπαθούν να δημιουργήσουν μεθόδους γι την πρόβλεψή της.