Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Οι εμπειρογνώμονες θύελλας εκάναν σύννεφο να εξαφανιστεί

Οι εμπειρογνώμονες θύελλας στις ΗΠΑ έχουν κάνει σύννεφο να
εξαφανιστεί από τον ουρανό για πρώτη φορά.
Επιτύχανε το κατόρθωμα, ψεκάζοντας μια σκόνη που απορροφά το νερό πάνω από το σύννεφο, καθιστώντας την εξαφανισμένη από τις οθόνες ραντάρ των ορατών και των μετεωρολογικών σταθμών. Ελπίζουν ότι η σκόνη θα εξαφανίσει μια μέρα θανάσιμους τυφώνες και τροπικές καταιγίδες.





Φωτογραφία: Image State
"Είναι η υγρασία που δίνει στους τυφώνες τη δύναμή τους", λέει ο Peter Cordani που τρέχει την Dyn-O-Mat, την εταιρεία που κάνει το προϊόν. "Στην περίπτωση ενός τεράστιου τυφώνα, δεν θα προσπαθούσαμε να τον απορροφήσουμε εντελώς. Αλλά αυτό που θα κάναμε είναι να το διασπάσουμε και να μειώσουμε τη δύναμή του και να σκοτώσουμε το δυναμικό του. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να σώσουμε ζωές με αυτό το προϊόν και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι 'αυτό. "
Η σκόνη θα μπορούσε επίσης να απαλλαξεί από βροχή σε υπαίθριες εκδηλώσεις και σε αθλητικά σπορ. Ο Κόρντανι και η ομάδα του ελπίζουν να πάρουν κυβερνητική άδεια για να αντιμετωπίσουν έναν τυφώνα ή τροπική καταιγίδα στην επόμενη σεζόν.

Εξαφανισμένο κόλπο

Στο τελευταίο τους πείραμα, μεγάλα στρατιωτικά αεροσκάφη διασκορπίζουν τη σκόνη σε ενα σύννεφο καταιγίδας μήκους 1600 μέτρων και βάθους άνω των 4000 μέτρων. Χρειάστηκαν περίπου 4000 κιλά σκόνης για να απορροφηθεί η υγρασία από το σύννεφο, καθιστώντας την ουσιαστικά να εξαφανιστεί. "Είχα κλήσεις από έναν πύργο καιρού και ακόμη και από τις ειδήσεις του Channel 5 στο Μαϊάμι, λέγοντας ότι είχαν δει το σύννεφο κυριολεκτικά να εξαφανίζετε από την οθόνη του ραντάρ. Επιβεβαίωσαν ότι υπήρξε μια ψηλή συσσώρευση και την επόμενη στιγμή εξαφανίστηκε ", λέει ο Cordani.
Κάθε κόκκος της σκόνης, που ονομάζεται Dyn-O-Gel, είναι ικανός να απορροφά 2000 φορές το βάρος της σε υγρασία, συμπύκνωση και βροχή. Κάθε μόριο σκόνης μπορεί να κρατήσει αρκετά μόρια νερού. Η υγρή σκόνη γίνεται πηκτή.
Το σχήμα των κόκκων είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη μέγιστη απορρόφηση της υγρασίας. "Αν κοιτούσατε ένα σιτάρι κάτω από ένα μικροσκόπιο, θα φαινόταν μάλλον σαν ένα δημητριακό καλαμποκιού", λέει ο Cordani. "Αυτό σημαίνει ότι φτερούζουν εμπρός και πίσω σαν νιφάδα χιονιού καθώς περνούν μέσα από το σύννεφο, παίρνοντας όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία. Το πρώτο πολυμερές που κάναμε πήγε ακριβώς κατευθείαν μέσα από το σύννεφο », λέει.

Ομαλή προσγείωση

Μόλις το πολυμερές μετατραπεί σε πήκτωμα, γίνεται βαρύτερο και πέφτει στη γη. Το πήκτωμα διαλύεται όταν χτυπά το θαλασσινό νερό, οπότε αν είναι δυνατό, τα θύματα καταιγίδας θα αντιμετωπιστούν πάνω από τον ωκεανό.
Αλλά το τζελ θα πρέπει να είναι ασφαλές αν πέσει πάνω από τη γη. "Πολλά από τα πηκτώματα εξατμίζονται στο δρόμο προς τα κάτω και είναι βιοδιασπώμενα και δεν είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον ή την υγεία κανενός", λέει ο Cordani. Η εταιρεία δαπάνησε 1 εκατομμύριο δολάρια για τη δοκιμή και ελπίζει να πουλήσει τη σκόνη της στην αμερικανική κυβέρνηση.
Η ίδια σκόνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη βροχή. Οι μικροσκοπικές νιφάδες βοηθούν να δεσμεύουν τις σταγόνες βροχής μαζί, εμποδίζοντας τους να εξατμιστούν τόσο γρήγορα. Μόλις η σκόνη μετατραπεί σε υδατοειδές gel, θα μπορούσατε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να καταπολεμήσετε τις πυρκαγιές με την πρόσμιξη των φλογών.
Έτσι, μπορούμε να έχουμε ηλιόλουστες μέρες όποτε θέλουμε; Μπορεί. "Αν υπήρχε ένα μέτωπο καταιγίδας 50 μιλίων, θα μπορούσαμε να κάνουμε τρύπες σε αυτό. Θα συνεχίσει να έρχεται ", λέει ο Cordani. Αλλά "αν υπήρχε ένα σύννεφο που απειλεί ένα αθλητικό event, θα ήταν δυνατόν να το ξεφορτωθούμε".
 
1η Αυγούστου 2001 Με τη Μαρίνα Μέρφι
Η μετάφραση έγινε με το Google Translate το γενικό νόημα το αντιλαμβανόμαστε

ΠΗΓΗ https://www.newscientist.com/article/dn1101-storm-experts-make-cloud-vanish/#ixzz61HhAKxRF