Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Τα συμπεράσματα των ηγετών από το Νταβός

Με το μεγαλύτερο μέρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ να είναι αφιερωμένο στον πολλαπλασιασμό των κινδύνων, οι ηγέτες του κόσμου διατύπωσαν τα συμπεράσματά τους αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία.

«Σε 46 χρόνια (από τότε που υπάρχει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ή WEF) δεν θυμάμαι ποτέ να είχαμε να αντιμετωπίσουμε τόσο πολλά προβλήματα ταυτοχρόνως», δήλωσε ο επικεφαλής του WEF, Κλάους Σβαμπ.
Η οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, οι αναταραχές στις χρηματοοικονομικές αγορές, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών είναι τα μεγάλα σύννεφα που έρχονται από τον οικονομικό τομέα, εκτιμούν οι προσωπικότητες της οικονομίας και της πολιτικής που συγκεντρώθηκαν επί τέσσερις ημέρες στο χιονισμένο χωριό των ελβετικών Άλπεων, κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας.
Όσον αφορά στον γεωπολιτικό τομέα, επισημαίνουν ότι τα προβλήματα προέρχονται από την κρίση των μεταναστών, το λαϊκισμό, τους πόλεμους, αλλά και τις διπλωματικές εντάσεις.
«Δεν βλέπουμε μια βίαιη προσγείωση» της Κίνας. «Βλέπουμε μια εξέλιξη, μια μεγάλη μετάβαση που ίσως κλονίσει, ίσως προκαλέσει αναταράξεις, αλλά οφείλουμε να το συνηθίσουμε», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη η κα Λαγκάρντ είχε δηλώσει πάντως ότι το Πεκίνο έχει «ένα πρόβλημα επικοινωνίας» όσον αφορά τις οικονομικές πολιτικές και τη συναλλαγματική στρατηγική του.
«Η Κίνα ήταν ένα από τα μεγάλα θέματα αυτής της εβδομάδας στο Νταβός», δήλωσε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν, ενώ πρόσθεσε πως «Ακόμη και μ' αυτό τον ρυθμό ανάπτυξης, στο τέλος αυτής της δεκαετίας η Κίνα θα έχει προσθέσει στην παγκόσμια οικονομία το ισοδύναμο του οικονομικού μεγέθους της Γερμανίας".