Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Θλίψη και αποτροπιασμός στην Τουρκία (video)

Στο χάος παρέσυραν βομβιστές αυτοκτονίας το διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου βρήκαν το θάνατο 36 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 150, εκ των οποίων οι 27 είναι σοβαρά και οι επτά σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, τρομοκράτες του Daesh (Ισλαμικό Κράτος), ευθύνονται για το μακελειό.
Συγκλονιστικό είναι το βίντεο από τη στιγμή που καμικάζι αυτοκτονίας πέφτει στο έδαφος, τραυματισμένος από σφαίρες Τούρκων αστυνομικών, ενώ το επόμενο λεπτό, πυροδοτούνται τα εκρηκτικά που μεταφέρει.
Η εφημερίδα Χουριέτ γράφει ότι οι δράστες που έφεραν καλάσνικοφ και φορούσαν γιλέκα αυτοκτονίας έφτασαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, με ταξί, όπως έγινε και τον περασμένο Μάρτιο κατά την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Η μεθοδολογία διαφέρει στην ώρα, αφού η επίθεση στο τέταρτο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στην Ευρώπη και το 11ο στον κόσμο, έγινε γύρω στις 10 το βράδυ.
Η εισβολή των βομβιστών από την είσοδο των διεθνών αναχωρήσεων, εξελίχθηκε σε ανθρωποκυνηγητό μέσα στις αίθουσες του αεροδρομίου.
Επιβάτες στους χώρους των «πτήσεων εξωτερικού» βρέθηκαν εν μέσω εκρήξεων και διασταυρούμενων πυρών.
Οι αρχές, ανακοίνωσαν ότι ένας εκ των δραστών συνελήφθη και δύο είναι νεκροί. Σύμφωνα πάντως με τουρκικά δημοσιεύματα, οι δράστες ενδεχομένως να ανέρχονται σε επτά.
Δεν υπάρχουν ‘Eλληνες, μεταξύ των θυμάτων, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.
Για τους τρομοκράτες, δεν έχει διαφορά αν ο στόχος είναι αεροδρόμιο στην Κωνσταντινούπολη, το Λονδίνο, την Άγκυρα, το Βερολίνο, τη Σμύρνη, το Σικάγο, την Αττάλεια, τη Ρώμη, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Ταγίπ Ερντογάν ζητώντας «αποτελεσματικότερη διεθνή συμμαχία κατά της τρομοκρατίας».
Σε αχρεία, προσχεδιασμένη τρομοκρατική πράξη, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «το νέο μακελειό σημειώνεται τη στιγμή που οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ισραήλ εξομαλύνονται«.
Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την επίθεση, ως «ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση», ενώ στην ανακοίνωση της Ουάσιγκτον το αεροδρόμιο Ατατούρκ χαρακτηρίζεται «σύμβολο των διεθνών διασυνδέσεων». «Παραμένουμε σταθεροί στην υποστήριξή μας για την Τουρκία, εταίρο μας και στο ΝΑΤΟ», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Το βρετανικό υπουργείο εξωτερικών εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία, για τους τουρίστες, προειδοποιώντας ότι η «τρομοκρατική απειλή ενισχύεται», ενώ δύο ημέρες πριν από το νέο μακελειό η Ουάσιγκτον κυβέρνηση είχε καλέσει ξανά τους Αμερικανούς που επισκέπτονται την Τουρκία, να είναι «ιδιαίτερα προσεκτικοί».
Ακόμη και πριν από το νέο μακελειό, είχε διαπιστωθεί δραματική μείωση στις αφίξεις ξένων τουριστών, με χαρακτηριστικότερη τη μείωση κατά 92% των Ρώσων, αλλά και των επιχειρηματιών που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο Ατατούρκ ως ενδιάμεσο κομβικό σταθμό για τα ταξίδια τους από την Ανατολή στη Δύση και αντίστροφα.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, την ώρα του μακελειού, προσγειωνόταν αεροσκάφος που μετέφερε τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, στην Κωνσταντινούπολη.
Με ευθύνη του Ισλαμικού Κράτους, σκοτώθηκαν 12 Γερμανοί τουρίστες τον περασμένο Φεβρουάριο στην Κωνσταντινούπολη και 102 νεκρούς άφησε τον Οκτώβριο του 2015 σε σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας η χειρότερη επίθεση των τζιχαντιστών στην Τουρκία.
Στο χρονικό των εκρήξεων, τουλάχιστον τέσσερις επιθέσεις, που συνολικά άφησαν περισσότερους από 80 νεκρούς, (με τελευταία αυτήν του Ιουνίου) συνδέθηκαν με το ανοικτό μέτωπο της Τουρκίας κατά των Κούρδων ανταρτών του PKK, αφού την ευθύνη ανέλαβαν τα «Γεράκια Ελευθερίας του Κουρδιστάν» (ΤAK).
Η τουρκική αεροπορική εταιρία Turkish Airlines, προχώρησε σε αναστολή των πτήσεων της, μέχρι τις 08:00 το πρωί, τοπική ώρα. Σε προηγούμενη ενημέρωση, η τουρκική εταιρεία ανέφερε ότι οι κρατήσεις για πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ατατούρκ, μεταξύ της 28ης Ιουνίου και της 5ης Ιουλίου 2016, είτε θ’ αλλάξουν είτε θα γίνει επιστροφή των χρημάτων στους επιβάτες, χωρίς οποιοδήποτε οικονομικό κόστος, κι ανάλογα με τις επιλογές των επιβατών, μέχρι την 31η Ιουλίου 2016.
Μετά την επαναλειτουργία του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, η AEGEAN θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω προγραμματισμένες πτήσεις:
Ημέρα Πτήση Δρομολόγιο Ώρα
29 Ιουνίου A3 992 Αθήνα-Κωνσταντινούπολη 13:50-15:15
29 Ιουνίου A3993 Κωνσταντινούπολη-Αθήνα 16:00-17:25
Υπενθυμίζεται ότι η AEGEAN ακύρωσε την πρωινή πτήση προς/από Κωνσταντινούπολη.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ, GUARDIAN