Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Βρετανία: Νέο δημοψήφισμα θέλει ο υπ.Υγείας – Έξαλλοι οι ψηφοφόροι του Brexit

Το «τελευταίο δείπνο» του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον σε σύνοδο των 27, αναμένουν υποστηρικτές και αντίπαλοι του Brexit, που βρίσκονται ήδη σε θέση μάχης από το Λονδίνο ως τη Σκωτία.

Ως επίδοξος διάδοχος του Ντέηβιντ Κάμερον, ο συντηρητικός πρώην δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον στέλνει νέο «πρωθυπουργικό μήνυμα» στις Βρυξέλλες ότι πριν πατήσουν τη σκανδάλη του Brexit πρέπει να έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις για τη νέα σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη.

Πρόταση για δεύτερο δημοψήφισμα από συνεργάτη του Κάμερον

Ο πρώτος υπουργός που θέτει θέμα διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος, είναι ο Βρετανός υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ, συγκεντρώνοντας πυρά για «πραξικοπηματική συμπεριφορά» από τους ψηφοφόρους υπέρ του Brexit.
«Προτού κινήσουμε τη διαδικασία για Brexit, ο διάδοχος του Κάμερον πρέπει να έχει την ευκαιρία από τις Βρυξέλλες να διαπραγματευτεί μια συμφωνία και να την παρουσιάσει στον βρετανικό λαό, είτε μέσω δημοψηφίσματος είτε μέσω του μανιφέστου των Συντηρητικών σε νέες βουλευτικές εκλογές», είπε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, στην εφημερίδα Daily Mail.
«Εάν δεν υπάρξουν πριν από το Brexit διαπραγματεύσεις, δεν θα υπάρξει ποτέ συμφωνία για επίμαχα θέματα όπως τα σύνορα, η ελεύθερη μετακίνηση και οι μετανάστες», υποστηρίζει ο Χαντ, που φέρεται να συγκαταλέγεται στους οκτώ υποψήφιους του Συντηρητικού κόμματος για την πρωθυπουργία.
Για «αμετάκλητη υποβάθμιση» της Βρετανίας στο διεθνές στερέωμα, προειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ο οποίος αναχώρησε από το Λονδίνο ενισχύοντας τις πιέσεις «να μην διαιωνιστεί το κενό».
Μετά τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, ο Fitch, υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η αύξηση της φορολογίας και οι περικοπές κρίνονται αναπόφευκτες, δήλωσε σε νέα συνέντευξη του ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζωρτζ Όσμπορν, ο οποίος χθες καθησύχαζε για την βουτιά της στερλίνας σε χαμηλό 30 ετών, δηλώνοντας ότι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου μπορεί να αντέξει.
Πάντως, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι συντάσσεται με τον Μπόρις Τζόνσον.
Όσον αφορά στην εκλογή νέου ηγέτη στο Συντηρητικό Κόμμα που θα αναλάβει και καθήκοντα πρωθυπουργού, αναμένεται έως τις 2 Σεπτεμβρίου.
Στο μεταξύ, η «ανταρσία» κατά του ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, κορυφώνεται καθώς αναμένεται μαζική αποχώρηση επιπλέον εκατόν πενήντα βουλευτών.
Ο Κόρμπιν έχασε τα δύο τρίτα της «σκιώδους κυβέρνησής του» καθώς περισσότεροι από 30 από τους βουλευτές των Εργατικών απέσυραν την υποστήριξή τους προς το πρόσωπό του το τελευταίο 48ωρο.

Σκωτία: Με στόχο βέτο στο Brexit

Στη Σκωτία, ξεκινά η διαδικασία έγκρισης σχεδίου έκτακτης ανάγκης με στόχο ένα βέτο στο Brexit, η ένα δημοψήφισμα με θέμα την ανεξαρτησία. Οπως ανακοίνωσαν οι Φιλελεύθεροι της Σκωτίας, υποστηρίζουν το Εθνικό Κόμμα (SNP) της πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον, που ζητά έγκριση από το τοπικό κοινοβούλιο για να ξεκινήσει συνομιλίες τόσο εντός της Βρετανίας όσο και στην Ευρώπη σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν να παραμείνει η Σκωτία στην ενιαία αγορά.
Θριαμβολογώντας επέστρεψε από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Γεωργίας της Σκωτίας  Φέργκους Ίγουινγκ , που όπως αναφέρει το Reuters, δήλωσε ότι » υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Ευρώπη θέλουν να δουν ως 28ο μέλος της ΕΕ τη Σκωτία».
Στο μεταξύ, η πρεσβεία της Ιρλανδίας στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι ανέρχονται σε 4.000 οι αιτήσεις Βρετανών για έκδοση ιρλανδικού διαβατήριου που επιτρέπει στον κάτοχό του να αναζητά εργασία σε μια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΠΗΓΗ:Reuters