Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΕΛΠΕ, ένα απέραντο φρενοκομείο… Παίρνουν 16,5 μισθούς, πληρώνονται στην ώρα τους και απεργούν

Στην Ελλάδα της παράνοιας, την Ελλάδα των δραματικών περικοπών και της τρομακτικής ανεργίας, την Ελλάδα του 2015, οι υπάλληλοι της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια προχωρούν σε μία πραγματικά ανεξήγητη κίνηση: Εργαζόμενοι που πληρώνονται 16,5 μισθούς το χρόνο, και μάλιστα πληρώνονται στην ώρα τους, χωρίς να τους έχει γίνει καμία μείωση μισθού, με τη διοίκηση να προχωρά σε αθρόες προσλήψεις (που συνολικά θα ξεπεράσουν τις 250), κατεβαίνουν σε απεργία χωρίς κανένα ουσιαστικά αίτημα!

Ακούγεται τρελό, και είναι πράγματι τόσο τρελό όσο ακούγεται: στην ανακοίνωσή του με την οποία προκηρύσσει δύο 48ωρες γενικές απεργίες από σήμερα Παρασκευή ως και την ερχόμενη Τρίτη, το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, ΠΣΕΕΠ, υποστηρίζει πως «δυστυχώς δεν βρέθηκε κοινά αποδεκτή λύση στα αιτήματα του Σωματείου, δηλαδή ασφαλή οργανογράμματα, προσλήψεις, μονιμοποιήσεις εργολαβικών συναδέλφων, πρόγραμμα εκπαίδευσης, διαδικασίες και περιγραφές θέσεων εργασίας». Μόνο που τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι – για την ακρίβεια, δεν είναι καθόλου έτσι.
Ας τα πάρουμε ένα-ένα:
– «Ασφαλή οργανογράμματα»: Τα υφιστάμενα οργανογράμματα των ΕΛΠΕ ήταν και είναι απολύτως ασφαλή και υπερκαλύπτουν όλες τις διεθνείς προβλέψεις.
– «προσλήψεις»: Το β’εξάμηνο του 2015 έγιναν 84 προσλήψεις και την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκαν από το ΔΣ (ομόφωνα) άλλες 170 προσλήψεις σε βάθος τριετίας.
– «μονιμοποιήσεις εργολαβικών συναδέλφων»: Το αίτημα υλοποιείται σταδιακά. Δεν υπάρχει όμως ούτε η δυνατότητα, ούτε ηανάγκη για πλήρη μονιμοποίηση όλων.
– «πρόγραμμα εκπαίδευσης»: Το αίτημα για διαρκή και συγκεκριμένα προγράμματα εκπαίδευσης υπερκαλύπτεται ήδη. Επιπλέον ο Όμιλος ΕΛΠΕ ιδρύει Σχολή για την εκπαίδευση εργαζομένων σε ειδικότητες που απασχολούνται στα Διϋλιστήρια.
– «διαδικασίες και περιγραφές θέσεων εργασίας»: Ακόμα και αυτό ήδη υλοποιείται. Μάλιστα επικαιροποιείται στοπλαίσιο των αναβαθμισμένων απαιτήσεων τεχνικής γνώσης και δεξιοτήτων μετά τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση των λειτουργιών.
Είναι σαφές, λοιπόν, ότι τα «αιτήματα» του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ μόνο «λογικά και δίκαια» δεν θα τα έλεγε κανείς, και άρα μάλλον θα πρέπει να σκεφτούμε μήπως υπάρχουν άλλες σκοπιμότητες πίσω από αυτές τις «δίδυμες» 48ωρες απεργίες…