Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Αυτός είναι ο «εγκέφαλος» της Κόστα Ρίκα

Πρόκειται για τον παίκτη που «φιλτράρει» όλο το παιχνίδι της Κόστα Ρίκα. Είναι αυτός που δίνει τον τόνο και εκείνος που ακόμη και το γυμνό μάτι εντοπίζει ως τον «σκληρό δίσκο» των αντιπάλων μας. Ο Σέλσο Μπόρχες είναι μία…


από τις αποκαλύψεις αυτού του 21ου Παγκοσμίου Κυπελλου, ένας ποδοσφαιριστής ικανός να δημιουργήσει και να φτιάξει παιχνίδι αλλά και να χαλάσει τον ρυθμό των αντιπάλων όπως διαπίστωσαν προς μεγάλη τους έκπληξη οι ακριβοπληρωμένοι σταρ της Ιταλίας.
Σε μία ομάδα με όλη την σημασία της λέξης όπου ο κάθε ένας δίνει το 120% των δυνατοτήτων του μέσα στο γήπεδο, η αλήθεια είναι πως ο Κάμπελ και ο Μπόρχες αποτελούν τα πιο σημαντικά ατού των αντιπάλων μας.
Ο Μπόρχες είναι γιός του Αλεξάντρε Γκιμαράες, μίας εμβληματικής μορφής για το ποδόσφαιρο των Los Ticos. Γεννημενος στην Βραζιλία πήγε στην Κόστα Ρίκα δώδεκα ετών και πήρε την υπηκοότητα το 1985 εξελισσόμενος σε έναν από τους πιο σπουδαίους ποδοσφαιριστές στη χώρα. Ηταν ο χαφ που έκανε όλη την ενέργεια για να δώσει έτοιμο γκολ στον Ερνάν Μέντφορντ στη νίκη- πρόκριση με 2-1 επί της Σουηδίας το 1990, στην παρθενική παρουσία της χώρας σε Μουντιάλ. Ο Γκιμαράες στην πρεμιέρα για την Κόστα Ρίκα σε εκείνο το Μουντιάλ, στην Γένοβα, είχε αναδειχτεί σε MVP στο νικηφόρο 1-0 με τη Σκωτία και όταν πια η ομάδα αποκλείστηκε από την Τσεχοσλοβακία στα νοκ άουτ αν και είχε προτάσεις παρέμεινε τελικά στην Κόστα Ρίκα γιατί ήθελε τα παιδιά του να μεγαλώσουν φυσιολογικά.
Ο Σέλσο Μπόρχες ήταν τότε μόλις δύο ετών. Αν και δεν θυμάται τίποτα από την καριέρα του πατέρα του, αυτός ήταν ο ήρωας του μεγαλώνοντας. Αν και ποδοσφαιρικά, όπως λέει προτιμούσε το στυλ του Ζιντάν, ο πατέρας του ήταν ένας ήρωας της χώρας και αυτά που άκουγε του εξίταραν την περιέργεια!
Ο Γκιμαράες, εν τω μεταξύ εξελίχτηκε στον πιο πετυχημένο τεχνικό στην ιστορία της Κόστα Ρίκα κατακτώντας πρωταθλήματα και ιδίως οδηγώντας τη χώρα στα τελικά του Μουντιάλ στην Απω Ανατολή το 2002 και στη Γερμανία το 2006. Ο νεαρός Σέλσο είχε να αποδείξει πως η εξέλιξη του δεν οφειλόταν σε νεποτισμό αλλά στην αξία του!
Ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα GUARDIAN υπογράμμισε πως η πιο δύσκολη στιγμή του ήταν όταν η Κόστα Ρίκα έχασε σε ένα ματς πρόκρισης κόντρα στον Παναμά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες με τον ίδιο να αστοχεί στο κρίσιμο πέναλτι! Το δράμα είναι πως προπονητής των αντιπάλων ήταν ο πατέρας του!
Τώρα πια τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Ο Μπόρχες έχει αποδείξει την αξία του και ήδη ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την Σουηδία και την ΑΙΚ όπου αγωνίζεται για άλλα μέρη. Τον θέλει ο ΠΑΟΚ (και θα ήταν εξαιρετική προσθήκη) όπως και η Λίβερπουλ ενώ και το όνομα του Αμβούργου έχει μπει στη κουβέντα ! Για τον ίδιο όλα αυτά μοιάζουν με παραμύθι…
Αν θέλουμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τους κινδύνους σε αυτό το πολύ σημαντικό ματς στο Ρεσίφε, τότε εκτός του Κάμπελ που είναι άλλωστε και γνώριμος στους διεθνείς μας, το ζήτημα είναι να βραχυκυκλωθεί ο «εγκέφαλος» των Κοσταρικανών : ο Σέλσο Μπόρχες. Ενας παίκτης που απέδειξε πως τελικά το μήλο πέφτει κάτω από την μηλιά. Και μπορεί να είναι και πιο νόστιμο, ενίοτε!
Πηγή: www.coppa.gr